Perdu

Uitgeverij 

Fonds

De uitgeverij van Perdu richt zich op het vertalen en uitgeven van hedendaagse experimentele poëzie in het Nederlands. Daartoe werd in 2013 een nieuwe reeks opgericht: de Sporenreeks. Elk nieuw deel in de reeks wordt voorzien van een essay waarin de dichter uitgebreid wordt voorgesteld. Ook geeft Perdu co-producties uit samen met andere uitgeverijen van vertaalde poëzie, zoals Poëziecentrum Gent, Leesmagazijn en de Nieuwe Toneelbibliotheek. De bundel Honingprotocollen van Monika Rinck, een samenwerking tussen Poëziecentrum Gent, Tijdschrift Terras en Perdu, is daarvan het resultaat. De recente en verwachte uitgaven van Perdu vindt u hier links.

In de loop van haar bestaan heeft Perdu naam opgebouwd als uitgever van bijzondere, in Nederland vrijwel onbekende, vaak experimentele literatuur. Zo vertaalde Bernlef de Zweedse dichter Tomas Tranströmer voor Perdu, en verschenen er vertalingen van Arno Schmidt, Raymond Roussel, Antonin Artaud, Philippe Sollers en Samuel Beckett bij Perdu, om slechts enkele namen te noemen. Ook Nederlandstalige dichters vonden bij Perdu een thuis, zoals Hans Kloos, K. Schippers, Renate Dorrestein, de klankdichter Jaap Blonk. F. van Dixhoorn, Marc Kregting en Erik Lindner debuteerden bij Perdu.

Het fonds van Perdu is onderverdeeld in verschillende reeksen. Vertaald proza is opgenomen in de reeks Atopieën, poëzie is te vinden onder de noemer Poëzie Perdu, en een aantal bijzondere debuten verscheen binnen de zogeheten Kleurenreeks. De nieuwste reeks van Perdu, gestart in 2013, is de Sporenreeks voor hedendaagse experimentele poëzie. In 2013 verschenen Oorbellen, buiken en eenzaamheid van Doina Ioanid en Rampensuites van Rob Halpern. In 2015 verschenen Het verzamelde lichaam van de Braziliaanse dichter Ricardo Domeneck en Punctum van de Argentijnse dichter Martín Gambarotta. In 2017 Finisterra van Chus Pato, in 2018 verscheen Een Witte Suite van Athena Farrokhzad en in 2019 tijd van de aarde van Galina Rymboe.

Tijdschrift

Perdu ondersteunt Tijdschrift Terras. Terras is een tijdschrift voor internationale literatuur en kunst. Het tijdschrift publiceert literaire teksten, blogberichten, essays, films, foto’s en composities, zowel op papier als op internet. Daarnaast presenteert Terras literaire avonden, met voordrachten, muziek, performances en beeldende kunst.

Bestellen
Klanten kunnen bestellen via de webshop van Boekhandel Perdu, of door langs te komen in de winkel. Boekhandels kunnen zich rechtstreeks tot Perdu wenden door een e-mail te sturen naar perdu[at]perdu.nl. Alle prijzen zijn exclusief verzendkosten.

Contact
De uitgeverij van Perdu wordt, evenals de andere takken van de stichting, gedreven door vrijwilligers. Uitgaven komen op projectbasis tot stand, op initiatief van die vrijwilligers. Mede daarom bezit Perdu niet de mankracht om over stukken waar zij niets in ziet correspondentie te voeren. Ongedebuteerde dichters wijzen we graag op onze programmareeks Vers van het Mes. Actief voor de uitgeverij op dit moment zijn Phil Baber en Cato van Schaik, te bereiken via uitgeverij[at]perdu.nl.