Majestic Casual–Profumo Affair
Billy Morgan meets Sands Murray
(Educational Anti-Entertainment)

Stichting Perdu - 210425_majestic_casual_fb_mailchimp
16 mei om 20:00 | deuren open 19:30 | tickets vanaf €6 | taal: Engels
Avonden
Engelstalig
Experimenteel
In English
Kunst
Perdu programma
Perdu programme
Performance

[Dit programma is in het Engels.]

Majestic Casual – Profumo Affair: Billy Morgan meets Sands Murray (Educational Anti-Entertainment) is een samenwerking tussen kunstenaars Billy Morgan en Sands Murray-Wassink en curator Titus Nouwens. Het is het eerste publieke programma van Prelude, een reeks live evenementen die de onderlinge verbanden en invloeden tussen bewegend beeld en performance en tussen beeldend kunstenaars van verschillende generaties benadrukken.

Billy Morgan werd geboren in Londen in 1994, toen Sands Murray-Wassink studeerde aan het Pratt Institute in Brooklyn bij kunstenaar Carolee Schneemann. Beide kunstenaars vonden uiteindelijk hun weg naar Amsterdam om hun kunstopleiding voort te zetten. Sands z’n vroegere docent, Carolee, werd zijn rolmodel, samenwerkingspartner en vriendin, terwijl Sands zelf een belangrijke stem werd binnen de Amsterdamse artistieke gemeenschap. De laatste jaren is zijn nadruk op de invloeden, vriendschappen en andere relaties die bepalend zijn voor zijn werk – en het gebruik van lichaam, gedachten, gevoelens, emoties en gedrag als zijn materialen – internationaal een inspiratiebron voor een jonge generatie kunstenaars en curatoren. “Informatie delen alsof het een penseelstreek is, wat het ook is,” schrijft hij. In de geest van een dergelijke intergenerationele uitwisseling brengt Titus Nouwens het werk van Sands en Billy samen in een soort verlengde blind date.

Taal verbindt hun twee oeuvres. Taal en belichaming. “Taal is op de een of andere manier de basis van kunst, ongeacht hoe het gesproken, geschreven, opgenomen of gebruikt wordt. Het is een vorm van communicatie die het visuele overstijgt, het komt van het lichaam, heeft ermee te maken, en het succes van kunstenaars is vooral te danken aan de manier waarop ze over hun werk praten en het vormgeven met taal”, schrijft Sands aan Billy. “Waar ik van hou in de wereld is de associatieve aard ervan – dat dingen en gevoelens me herinneren aan andere dingen en gevoelens, dat deze kunnen worden gevangen in woorden,” schrijft Billy aan Sands. Het associatieve en analytische denken van de kunstenaars uit zich in precieze maar ongecompliceerde taal, vol humor en gevoel. Sands door middel van tekst-schilderijen die gekenmerkt worden door eerlijkheid. Billy door teksten die hen activeert met stem en beweging; teksten die spelen met fictionaliteit en die de verbeelding van het publiek activeren.

Tijdens de avond in Perdu belichamen Sands en Billy elkaars taal en laten ze elkaar zien “hoe het moet.” Het evenement brengt materialen en teksten samen die de afgelopen maanden door de kunstenaars zijn geproduceerd en verzameld via een e-mailcorrespondentie. Zo zijn er fragmenten te zien van werken van oudere generaties vrouwelijke kunstenaars uit de VS en Polen – Adrian Piper, Carolee Schneemann, Hannah Wilke en Małga Kubiak – die voor respectievelijk Sands en Billy van fundamenteel belang zijn geweest.

Met behulp van videoprojecties, muziek, tekstvoordrachten en interactie leggen Sands en Billy een ontluikende relatie bloot en bouwen ze bruggen vanuit het idee dat educatie mogelijk is in alle richtingen en in alle stadia van het leven. In dit zeer experimentele avondevenement hopen Sands en Billy iets te presenteren dat transformerend is voor zowel henzelf als het publiek dat het werk voltooit.

***

Sands Murray-Wassink is geboren op 17 maart 1974 in Topeka, Kansas, VS en woont en werkt sinds 1994 in Amsterdam. Hij is schilder, body artist, schrijver en parfumverzamelaar en is schatplichtig aan verschillende vormen en samenstellingen van intersectionele feministische en queer kunst. Hij is bipolair en zijn carrière is gekenmerkt door uitsluiting. Invloeden zoals Carolee Schneemann, Hannah Wilke en Adrian Piper dienen als basiscoördinaten voor zijn praktijk. Ervaringen uit het leven staan voorop, want “het persoonlijke is politiek” en dat is urgent voor iedereen in onze wereld. Recente solopresentaties werden gerealiseerd bij Auto Italia, Londen; Le Confort Moderne, Poitiers; diez gallery en If I Can‘t Dance, Amsterdam. Alle relevante informatie over zijn werk en werkwijze is te vinden hier, en elders op het internet.

Billy Morgan werd geboren op 23 februari 1994 en groeide op in Londen, Groot-Brittannië. Hun overstap naar het maken van kunst vond plaats tijdens de twee jaar dat hen in Warschau woonde, van 2018 tot 2020. Dit was een vormende periode van verandering, leren, verzet en relaties. Vanaf hun eerste ervaringen met het schrijven van poëzie, en beïnvloed door hun vriendschappen en samenwerkingen, heeft Billy een praktijk opgebouwd die gestructureerd is rond taal en belichaming. Terugkomend zijn verhalen van een gespletenheid die inherent is aan hun levenservaring, met een lichte minachting voor medium-specifieke conventies. Recente solopresentaties werden gerealiseerd bij ICA, Londen; ROZENSTRAAT, Amsterdam; marytwo, Luzern en Les Urbaines, Lausanne.

***

Prelude is een serie live-evenementen waarin de nadruk wordt gelegd op de onderlinge verbanden en invloeden tussen bewegend beeld en performance en tussen beeldend kunstenaars van verschillende generaties. Het is geïnspireerd op preludes, die oorspronkelijk bedoeld waren voor musici om hun instrumenten te stemmen voor een concert en hun virtuositeit te tonen aan binnenkomend publiek. Prelude nodigt kunstenaars en publiek uit om zich ’op elkaar af te stemmen‘ en het theater te beschouwen als een locatie voor tijdsgebonden beeldende kunst. In tegenstelling tot de individuele kijkervaring van tentoonstellingen, benadrukt Prelude de collectieve aanwezigheid van het publiek en de fysieke ruimte van het theater als integraal onderdeel van de ervaring van het werk.

De naam Prelude suggereert een opening naar iets nieuws, iets dat komen gaat. Door samenwerking en ondersteuning bevordert Prelude nieuwe wegen voor de uitgenodigde kunstenaars en stimuleert het nieuwe perspectieven op hun werk.

De eerste reeks is gebaseerd op uiteenlopende verhalen over verleden, heden en toekomst, door middel van thema’s als taal en het lichaam, macht en verbeelding, schoonheid en onderlinge verbondenheid, te beginnen met dit werk in Perdu en, later in de Brakke Grond in juni, heractivaties van werken van Pedro Barateiro en Agnieszka Polska.

Prelude is een initiatief van Titus Nouwens, met een visuele identiteit van Edoardo Ferrari. De serie wordt ondersteund door Perdu, de Brakke Grond en Amsterdam Fonds voor de Kunst.

Stichting Perdu - Prelude-wordmark-white klein