Boekpresentatie:
De droom van het genot

Stichting Perdu - De droom van genot
06 dec om 17:30 | deuren open: 17:00 | tickets: gratis, maar reserveer via droomvangenot@yahoo.com | taal: Nederlands
Debat
Gast programma
Lezing
Nederlandstalig

Boekpresentatie: De droom van het genot. Waarom ons verlangen nooit bevredigd wordt.

We leven in genotzuchtige tijden. Van alle kanten worden we aangemoedigd om zo veel mogelijk te genieten. In een wereld van overvloed kunnen we alles krijgen wat we willen. Hoe kan het dan dat we ons toch zo vaak onbevredigd voelen? Zijn we wel zo hedonistisch als we denken?

De droom van het genot, dat eind november verschijnt bij uitgeverij Ten Have, is een tegendraads filosofisch essay over onze dwangmatige verhouding tot het genot: in deze tijd hebben we de plicht om te genieten, zoals we ook de plicht hebben om gelukkig te zijn. Maar we zullen nooit genoeg genieten en nooit gelukkig genoeg zijn vergeleken bij de idealen die ons voorgespiegeld worden. Daarom voeren we met z’n allen een hedonistisch toneelstuk op, om onszelf en anderen ervan te overtuigen dat we toch tot genieten in staat zijn.

In De droom van het genot onderzoekt Martijn Meijer het verschil tussen authentiek en gesimuleerd genot. Aan de hand van filosofen als Schopenhauer, Lacan en Žižek en voorbeelden uit kunst, media en het dagelijks leven laat hij zien dat ons hedonisme vaak maar een façade is die moet verhullen dat ons diepste verlangen uiteindelijk onvervulbaar is.

Op deze avond zal filosoof en schrijver Frank Meester Martijn Meijer interviewen over zijn boek. Aansluitend is er een borrel en zal de auteur zijn boek signeren.

Martijn Meijer (1974) is filosoof en werkt als freelancejournalist voor onder meer NRC en Filosofie Magazine. Eerder verschenen van zijn hand de romans Arthurs apocalyps (2005), Foute man (2008) en Moeilijk te geloven dat ik echt besta (2014), een bundel filosofische essays die goed werd ontvangen.