HUMA-café
Anja Machielse: Afvallers, afhakers en sociale weerbaarheid

Stichting Perdu - Screenshot 2024-08-29 175743
20 okt om 15:00 | deuren open: 14:30 | tickets: regulier €12, leden Humanistisch Verbond €5, incl. koffie/thee en 1 drankje | taal: Nederlands
Debat
Lezing
Nederlandstalig
Partner programma

Bij HUMA-café in Perdu vertelt iemand eens per maand over levenskunst, filosofie of actuele maatschappelijke vraagstukken. Georganiseerd door het Humanistisch Verbond, regio Amsterdam Amstelland.

Nederland kent een substantieel aantal mensen die vereenzaamd zijn of in een sociaal isolement leven en letterlijk buiten de samenleving staan. Omdat ze het gevoel hebben niet te passen in de samenleving en niet mee willen doen aan de ‘ratrace’, of de sociale druk in de samenleving te zwaar vinden en zich verloren of verlaten voelen. Ze zijn afgehaakt omdat ze niet mee willen doen, of afgevallen omdat ze niet mee kunnen doen aan het sociale en maatschappelijke leven.

In dit HUMA-café laat Anja Machielse zien welke factoren op het samenlevingsniveau van belang zijn voor een goed begrip van eenzaamheid en sociaal isolement. De fundamentele behoefte van mensen om verbonden te zijn met anderen, wordt in de moderne tijd niet vanzelfsprekend vervuld. En sociaal functioneren vraagt meer competenties dan voorheen, is haar stellingname.

Zij pleit voor een weerbare samenleving die alle mensen includeert en accepteert, ook als ze de uitdagingen van de moderne tijd niet goed aankunnen. Vanuit dit perspectief houden eenzaamheid en sociaal isolement de samenleving een spiegel voor. De grote aantallen afhakers en afvallers zijn een signaal om in actie te komen en te werken aan weerbare sociale verbanden. Wat kunnen we als samenleving tegen dit probleem doen? Anja Machielse betoogt dat het concept ‘weerbaarheid’ een verbinding kan leggen tussen het individuele leven en het leven in de samenleving.

Na afloop gaan we met Anja Machielse en met elkaar in gesprek.

Kijk verder: https://youtu.be/gGwdcraW-Mk

 

Prof.dr. Anja Machielse is hoogleraar Humanisme en Sociale Weerbaarheid en bijzonder hoogleraar Empowerment van ouderen aan de Universiteit voor Humanistiek. In haar onderzoek staat het belang van sociale relaties centraal, zowel in het persoonlijk leven als voor de bredere gemeenschap. Belangrijke thema’s zijn sociaal isolement, eenzaamheid, sociale weerbaarheid, existentiële problemen en zingevingsvragen. Zij is lid van de Wetenschappelijke Adviescommissie (WAC) die adviseert over het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid.