Uitsluiting en Schaamte

Stichting Perdu - 2023_12_13_schaamte_email
18 jan om 20:00 | Inloop vanaf 19:30. Programma eindigt om 22:00 en de bar blijft open tot 23:00. Kaarten: Regulier €13.50, Student €11, Livestream €9. Taal: Nederlands.
Avonden

Programma:

Wouter Gomperts: Beschaamd verzwegen? Over etnische verschillen in de psychoanalytische behandelkamer

Etnische verschillen worden in een moderne samenleving als de onze veelal óf beschaamd verzwegen óf op een grove manier tot uiting gebracht. Sinds meer dan honderd jaar zoeken psychoanalytici naar manieren om met moeilijke gedachten, gevoelens en impulsen op een andere, betere manier om te gaan dan ze weg te werken of destructief uit te leven. Nu staan we voor de uitdaging in de therapiekamer naar manieren te zoeken om met een zekere vrijmoedigheid te praten over de beschamende gevoelens die etnische verschillen met zich mee kunnen brengen. Wat kunnen we dan tegenkomen? Wouter Gomperts gaat aan de hand van drie klinische vignetten (‘Aziza’, ‘David’ en ‘Els’) na wat zich in en tussen de patiënt en therapeut voor kan doen als zij in etniciteit verschillen, en hoe je daar als analyticus mee om kan gaan.

Maggie Eybrechts: Schaamte in de ogen kijken.

Over schaamte en schaamteloosheid in machtsverhoudingen bij etnische verschillen. Schaamte kan, mits het dragelijk is, ons in toom houden, ons brengen tot meer menselijkheid en empathie. Schaamteloosheid kan daarentegen tot zonden, gewetenloosheid en ongeremd gedrag aanzetten. De bruisende levendige overmoed staat zelfreflectie in de weg. Wat op zijn beurt weer juist diepe (onbewuste) schaamte kan voeden. Is het gewicht van schaamte om deze aan te gaan dan te groot? Maggie Eybrechts gaat, met een psychoanalytische blik, op zoek naar de destructieve kanten van schaamte en schaamteloosheid in contact tussen mensen op maatschappelijk niveau.

Met Valentijn de Heer, Hava Güveli en Martine Groen (moderator).

Over de gastsprekers:

Dr. Wouter Gomperts (1951) werkte jarenlang bij de Universiteit van Amsterdam en het Nederlands Psychoanalytisch Instituut. Nu werkzaam als psychoanalyticus, leertherapeut en supervisor in eigen praktijk.

Maggie Eybrechts studeerde zowel organisatiepsychologie, klinische psychologie en deed een opleiding tot psychotherapeut. Ze heeft werkervaring opgedaan in de psychodiagnostiek en verslavingszorg. Momenteel is ze in opleiding tot psychoanalytica bij de Nederlandse Psychoanalytische Vereniging.

Valentijn de Heer (1986) promoveerde in groep 4 van de lagere school op een proefschrift over identiteitswanen bij zeedieren. Verder kwam hij niet. De liefde voor taal en bedenksels is echter altijd gebleven. Tegenwoordig schrijft hij columns en korte verhalen en publiceerde daarmee bij o.a. Literair Nederland, De Optimist, Papieren Helden en het Parool. Zijn debuutroman Beste mevrouw Eva verscheen op 5 september 2023 bij Uitgeverij Pluim en wordt zeer goed ontvangen door de landelijke pers.

Hava Güveli (Deventer, 1980) schrijft proza poëzie. Zij won in 2006 de El Hizjra Literatuurprijs. Haar poëzie is beeldend en melodieus. Haar Turks-Nederlandse achtergrond schemert door de inhoud. In 2019 studeerde ze af aan de Academie voor Schrijfdocenten, Dactylus in Amersfoort. Les geven aan volwassenen en kinderen vindt ze leuk. Eind 2020 verscheen van haar de bundel ‘Alles wat ik vergeet is mooi meegenomen’, uitgebracht door Uitgeverij Van Groningen. Momenteel werkt ze aan haar volgende bundel met als titel Zachte vuisten.