Vier avonden rond het thema 'Schaamte'

Stichting Perdu - 2023_11_08_schaamte_email
18 jan om 20:00 | Kaarten: Regulier €13.50, Student €11, Livestream €9. Passepartout: Regulier €48.50, Student €40, Livestream €32.50. Taal: Nederlands.
Avonden

De Stichting Breukvlakken organiseert in nauwe samenwerking met Stichting Perdu, in vervolg op de series over ‘Angst’ en ‘Woede’ vier avonden rond het thema ‘Schaamte’.

Je moest je schamen.

Ieder mens kent schaamte: het is een normaal gevoel. Terwijl je het liefst zou willen verdwijnen, word je jezelf juist intens gewaar, je hebt te kampen met een overmaat aan prikkels, met blozen, met zweten, met slecht afgegrensde woede, kortom je voelt je overmand door gewaarwordingen.

Schaamte als emotie wil je zo vlug mogelijk kwijt, het gevoel doet pijn. Daarvoor gebruik je de klassieke afweermechanismen als ontkennen, afwijzen, verdringen, verschuiven en het rationaliseren van schaamte, het goed praten. 

Schaamte is sociale pijn. Wat er nog van je over is, voelt zich onmachtig, object van minachting, verlamd, passief geteisterd door pijnlijke autonome reacties. Wanneer je je schaamt heul je, tegen beter weten in, emotioneel met de vijand die jou waardeloos vindt. Er is geen ruimte meer voor begrip voor jezelf.

Het zijn de ogen van de ander die je beschamen. De blik van de ander begint bij de moeder, vader, verzorger, opa’s, oma’s, de gemeenschap: door hun blikken en woorden leer je hoe je je moet gedragen om erbij te horen. Wat je kan zeggen en waarover je moet zwijgen.

Schaamte fungeert als olie in een samenleving. Het houdt mensen op hun plaats. Maar er kunnen kenteringen komen in wie de macht heeft wie te beschamen. # Me-too is een voorbeeld hoe machts-en beschamingsverhoudingen kunnen veranderen.

De schaamteloosheid kan een afweer zijn waardoor iemand de schaamte die anders ondragelijk is, zelf niet voelt, maar bij omstanders oproept, “de plaatsvervangende schaamte.” 

Hoog tijd om ons te verdiepen in Schaamte.

Een passepartout voor de zaal kan je hier kopen.

Een passepartout voor de livestream vind je hier.

Programma

Do.21.12.2023: Een Introductie op Schaamte

Do.18.01.2024: Uitsluiting en Schaamte

Do.14.03.2024: Schaamte op de werkvloer

Do.16.05.2024: Schaamte en seksueel geweld

Meer gedetailleerde informatie over elke avond volgt binnenkort.

Een passepartout kan je hier kopen.

 

Vorige event