De kwestie Sjostakovitsj

Stichting Perdu - De kwestie sjostakovitsj - website
31 mrt om 16:00 | Deur open: 15:30 Tickets: €21.50 Taal: Nederlands
Anders
De kwestie Sjostakovitsj
https://open.spotify.com/episode/4R1QvynbEhSIp33DSqjMzp?si=HDGc0mKmR3-wKl-OBhhtDg

Musicoloog en componist Leo Samama gaat in deze podcast in gesprek met regisseur Aike Dirkzwager en toneelspeler René Groothof. Met welke kwestie worstelt Sjostakovitsj precies, waarom is het leven van de componist zo interessant, wat maakte zijn muziek zo bijzonder en hoe wordt zijn verhaal in de voorstelling toch met een flinke dosis humor verteld? Je hoort het in deze podcast.

In De kwestie Sjostakovitsj van BEER muziektheater spelen drie geweldige acteurs: René Groothof, Dick van den Toorn en Yari van der Linden. Van der Toorn kruipt in de rol van Sjostakovitsj en Groothof en van der Linden vertolken alle rollen daaromheen. Zij excelleren alle drie in een absurde, geestige, en vertellende speelstijl.

Russische componist
Dimitri Sjostakovitsj, de wereldberoemde Russische componist, leeft in voortdurende angst. Moet hij de wensen van Stalin inwilligen óf verslag doen van zijn schrikbewind en tirannie? Laat hij zich gebruiken door de dictator óf is hij juist de dissident die aan de kant van het volk staat? Het dilemma van Sjostakovitsj, die leefde en werkte tijdens het Stalinistische bewind, is Faustiaans te noemen: hoe verhoudt zijn artistieke integriteit zich tot de dictatoriale machthebber?

Oordelen we niet te snel?
De vergelijking van Stalin met Poetin ligt voor de hand. In deze tijd zou Sjostakovitsj waarschijnlijk gecanceld worden, zoals gebeurd is met de Russische dirigent Valery Gergiev. Maar is dat terecht? Oordelen we niet te snel? Te heftig? Vanuit onze luxepositie van vrijheid en democratie? De kwestie Sjostakovitsj gaat over de menselijke stem, in de spagaat van ambitie en integriteit versus onderdrukking en opportunisme. Maar uiteindelijk ook over ons, het publiek en onze wens aan de goede kant van de geschiedenis te staan.

Muziek speelt uiteraard een belangrijke rol; Felix Ruiter gebruikt de symfonieën van Sjostakovitsj als basis voor zijn geluidsdecor en ontwerp. Aike Dirkzwager regisseert en Rogier Willems geeft vorm.

Stichting Perdu - ! de kwestie sjostakovitsj - vincent van woerkom hr-57