Stichting Perdu krijgt vierjarige subsidie van de AFK

Stichting Perdu - Print
01 aug '24

Perdu ontvangt structurele subsidie voor de komende vier jaar! Vorige week kregen we bericht van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) dat de subsidieaanvraag van Stichting Perdu voor de periode 2025-28 is gehonoreerd.

We zijn ontzettend blij en opgelucht met dit nieuws, omdat het betekent dat we een van de weinige experimentele ruimtes kunnen blijven die zich wijden aan poëzie, literatuur en hun cross-overs met andere kunstvormen. Naast het voortzetten van onze culturele programmering zoals je die kent, geeft de AFK-subsidie ons ook de middelen om ons meer structureel te richten op activiteiten in de boekwinkel, en om onze talentontwikkeling uit te breiden. Je vindt AFK’s verslag over Perdu hier, en de volledige lijst van aanvragen en subsidiebesluiten hier.

Terwijl we de andere literaire, artistieke en culturele organisaties die ook subsidie hebben gekregen feliciteren, denken we ook aan zij die geen subsidie hebben gekregen. Ruimtes voor kunst en experiment in het hele land verliezen institutionele steun, maar hebben als zodanig een nog urgentere en kritischere rol te vervullen. Laten we samenwerken en elkaar op alle mogelijke manieren steunen.

Enkele hoogtepunten uit het AFK rapport:

“De commissie is overtuigd van de artistieke signatuur van Perdu. De organisatie staat voor poëzie, met een focus op experiment, expertise en interdisciplinair werken. Het is een volgens de commissie herkenbare signatuur die de organisatie al sinds jaar en dag voert en die telkens opnieuw wordt geladen. De commissie vindt vooral de focus op het experiment onderscheidend. Er zijn volgens de commissie geen andere organisaties in het Amsterdamse literaire veld die daar de nadruk op leggen, terwijl dit voor de ontwikkeling van de discipline en voor kunst en cultuur in het algemeen juist zo belangrijk is.”

“De commissie ziet . . . prikkelende voornemens met een link naar de actualiteit, waaronder programma’s over literair activisme vanuit een Afrofuturistisch perspectief, en over Palestijnse literatuur waarin het idee van een thuisland gevierd wordt, zelfs als dat imaginair is.”

“De commissie beoordeelt de bijdrage aan diversiteit en inclusie als zeer goed.”