—Boekhandel

Perdu is de enige gespecialiseerde poëzieboekhandel in Amsterdam en een van de weinige in Nederland, wat ons voortbestaan in het centrum van de stad extra bijzonder maakt. We begonnen in 1984 als een kleine boekhandel in De Pijp en sinds 1995 zitten we op een prachtige locatie aan de Kloveniersburgwal 86. Onlangs is onze boekwinkel ook online geopend. 

We bieden een gecureerd aanbod van Nederlandse (of vertaald naar Nederlandse) en Engelse (of vertaald naar Engelse) titels, zorgvuldig geselecteerd door onze toegewijde boekhandelaren. Naast recent verschenen titels vind je op onze boekenplank ook poëzietijdschriften en andere experimentele uitgaven, eerste drukken en speciale edities, klassiekers, posters, ansichtkaarten en andere poëziegerelateerde curiosa. 

Onze boekwinkel doet ook dienst als gezellige leeshoek. Onze bezoekers worden uitgenodigd om met een boek aan onze leestafel plaats te nemen en een kopje koffie te drinken. Onze boekverkopers lezen en dromen (over) poëzie en helpen je graag aan een nieuwe titel waarvan je niet wist dat je ‘m zocht. 

Openingstijden boekwinkel: woensdag t/m vrijdag 12:00-18:00, zaterdag & zondag 11:00-17:00.

 

—Theater & de Avonden

Wat nu onze theaterruimte is, was vroeger het keukengebouw en zusterhuis van het Binnengasthuis, compleet met hoog plafond en dakraam voor extra licht. Het werd al gebouwd in 1908, in een op Berlage-geïnspireerde stijl, en de originele ijzeren spanten, die nog steeds ontbloot en zichtbaar zijn, geven de ruimte een bijzondere sfeer. Klik hier voor meer historische feitjes :)

Vandaag programmeren we in deze ruimte onze Avonden: de door ons eigen redactieteam geprogrammeerde lezingen, performances, lectures, bijeenkomsten, en debatten, op het snijvlak van de poëzie, het experiment, literatuur, kunst en filosofie. We programmeren de Avonden grofweg één keer per week, en hosten zowel opkomend, lokaal talent als internationaal bekende en belangrijke schrijvers, denkers, en kunstenaars – maar altijd tegen een zo laag mogelijke toegangsprijs. Onze programma’s zijn in het Nederlands, Engels, en andere talen; ze zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers en voor slechthorende bezoekers; en ze zijn altijd ingezet op het aanspreken van een zo gevarieerd en divers mogelijk publiek.

Op de meeste andere dagen verhuren we de zaal aan gelijkgestemde organisaties, groepen, en initiatieven. Voor meer informatie en details over de zaalhuur, klik hier.

 

—Uitgeverij Perdu & Mop Mop

Perdu’s kleine uitgeverij richt zich op het vertalen en uitgeven van hedendaagse experimentele poëzie, voornamelijk in het Nederlands. Tot nu toe heeft Perdu verschillende poëziebundels gepubliceerd, waaronder de Atopias-reeks, de Kleuren-reeks en de Sporen-reeks. Bekijk een uitgebreide selectie in onze boekwinkel, als ook online.

Tijdschrift Mop Mop is een meertalig tijdschrift, van Perdu, dat poëzie wil verspreiden buiten het systeem van schrijfcarrières, schrijversbabbels en prijzen. De eerste editie (2022) stond onder redactie van Cato van Schaik en Phil Baber en bevat poëzie in het Nederlands en Engels van Amy De’Ath, Anne Vegter, Astrid Alben, Maria Barnas, Michael Tedja, Peter Manson, Ryan Dobran en Verity Spott. Het magazine is vormgegeven door Rietlanden Vrouwenbureau. Voor deze eerste editie van Mop Mop werkten zij met materiaal uit Perdu’s archief en verwerkten dit in hun unieke ontwerp. 

Mop Mop 2 (2023) is geredigeerd door Cato van Schaik en Oliver J. Taylor. Het bevat werk in het Nederlands en Engels van Alara Adilow, Sophie Collins, Maarten van der Graaff, Lisa Jeschke en Uljana Wolf (vertaald door Sophie Seita). Het is ontworpen door Hannah Machover en Joseph Bradley-Hill. Je vindt Mop Mop 1 en 2 in onze boekwinkel en online.