Nu

Perdu is een in Amsterdam gevestigde literaire stichting gespecialiseerd in poëzie en de cross-overs tussen literatuur en andere kunstvormen.

Vanuit onze huidige locatie aan de Kloveniersburgwal 86 runnen we de enige gespecialiseerde poëzieboekhandel in Amsterdam, een kleine uitgeverij en een theaterruimte waar we jaarlijks een cultureel programma organiseren, ook in samenwerking met gastprogrammeurs en andere gelijkgestemde culturele organisaties. Soms organiseren we evenementen en wonen we literaire evenementen en festivals buiten ons pand bij. 

We streven ernaar een toegankelijke (in elke betekenis van het woord) ruimte te blijven voor experiment en het genieten van literatuur en cultuur in het centrum van Amsterdam, waar opkomende schrijvers en programmamakers de kans krijgen hun talent te ontwikkelen en samen te werken met meer ervaren beoefenaars. 

 

Vroeger

Perdu begon in 1984 als een kleine boekhandel en ontmoetingsplek voor literatuurliefhebbers in de Gerard Doustraat in de Amsterdamse wijk De Pijp. Het culturele programma van Perdu, dat we liefkozend ‘Avonden’ noemen, begon als informele lezingen en gepassioneerde discussies onder vrienden en hun vriendenkring. 

Drie jaar later konden initiatiefnemers Chris Keulemans en zijn toenmalige partner Agnes van Bruggen verhuizen naar een groter pand aan de Kerkstraat waar ze naast een ruimte voor de winkel ook toegang hadden tot de kelder waar ze evenementen konden organiseren. De Verloren Tijd werd toen Stichting Perdu. 

Dichters, schrijvers, journalisten, redacteuren, vrienden en fans kwamen wekelijks bij elkaar voor voordrachten, boekpresentaties en optredens. Studenten grafische vormgeving van de Rietveld Academie maakten gedrukte exemplaren van de voordrachten, die aan de uitgenodigde sprekers cadeau werden gedaan. Deze boekjes markeerden het begin van Perdu’s kleine uitgeverij, die vertalingen in het Nederlands ging publiceren van internationale literatuur die nog relatief onbekend was in Nederland, evenals poëzie en proza van opkomende Nederlandse schrijvers. 

Sinds 1995 zit Perdu op de huidige locatie aan de Kloveniersburgwal 86, van waaruit we een gespecialiseerde poëzieboekhandel, een theaterruimte en ons kantoor runnen. Sindsdien is er veel veranderd, maar op dezelfde manier als Perdu is begonnen en vele jaren heeft gefunctioneerd dankzij het initiatief en de inzet van literatuurliefhebbers, wordt Perdu tot op de dag van vandaag gevoed door de niet aflatende inzet en toewijding van een team vrijwilligers die de boekwinkel runnen, onze evenementen programmeren en helpen tijdens de Avonden. De vrijwilligers worden ondersteund door het bestuur en een klein kantoorteam.

Perdu is een culturele Public Benefit Organisation (PBO). Het fiscaal nummer van Perdu is NL008607783B01.