—Nu

Vanuit onze huidige locatie aan de Kloveniersburgwal 86 runnen we de enige gespecialiseerde poëzieboekhandel in Amsterdam, een kleine uitgeverij en een theaterruimte waarin we regelmatig programma’s maken waarin poëzie in diverse vormen centraal staat, als ook performance, literatuur, filosofie, en toneel. Daarnaast organiseren we avonden in samenwerking met partners, gastprogrammeurs en andere culturele organisaties.

We streven ernaar een in iedere zin toegankelijke ruimte te blijven voor experiment en voor het genieten van literatuur en cultuur in het centrum van Amsterdam, waar opkomende schrijvers en programmamakers de kans krijgen hun talent te ontwikkelen en samen te werken met meer ervaren beoefenaars. 

Stichting Perdu is een geregistreerde Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Het BTW nummer van Perdu is NL008607783B01 en het KVK nummer is KvK 41205930.

Onze meest recente jaarverslagen zijn hier te vinden: 2021 en 2022.

 

—Toen

Perdu begon in 1984 als een kleine boekhandel en ontmoetingsplek voor literatuurliefhebbers in de Gerard Doustraat in de Amsterdamse wijk De Pijp. Het culturele programma van Perdu, dat we liefkozend ‘Avonden’ noemen, begon als informele lezingen en gepassioneerde discussies onder vrienden. 

Drie jaar later konden initiatiefnemers Chris Keulemans en zijn toenmalige partner Agnes van Bruggen verhuizen naar een groter pand aan de Kerkstraat waar ze naast een ruimte voor de winkel ook toegang hadden tot de kelder waar ze evenementen konden organiseren. De Verloren Tijd werd toen Stichting Perdu. 

Dichters, schrijvers, journalisten, redacteuren, vrienden en fans kwamen wekelijks bij elkaar voor voordrachten, boekpresentaties en optredens. Studenten grafische vormgeving van de Rietveld Academie maakten gedrukte exemplaren van de voordrachten, die aan de uitgenodigde sprekers cadeau werden gedaan. Deze boekjes markeerden het begin van Perdu’s kleine uitgeverij, die vertalingen in het Nederlands ging publiceren van internationale literatuur die nog relatief onbekend was hier, evenals poëzie en proza van opkomende Nederlandse schrijvers. 

Sinds 1995 zit Perdu aan de Kloveniersburgwal, van waaruit we een gespecialiseerde poëzieboekhandel, een theaterruimte en ons kantoor runnen. Sindsdien is er veel veranderd, maar op dezelfde manier als Perdu is begonnen en vele jaren heeft gefunctioneerd dankzij de inzet van literatuurliefhebbers, wordt Perdu tot op de dag van vandaag gevoed door de niet aflatende toewijding van een team vrijwilligers die de boekwinkel runnen, onze evenementen programmeren, en helpen tijdens de Avonden. De vrijwilligers worden ondersteund door het bestuur en een klein kantoorteam.

 

Verkort beleidsplan

Het beleid van Perdu is gericht op het organiseren van experimentele literaire programma’s op het snijvlak van poëzie, literatuur en andere kunstvormen. Het heeft geen winstoogmerk. Dit blijkt ook uit de feitelijke omstandigheden: de stichting laat de opbrengst van haar vermogen ten goede komen aan de doelstelling en een positief saldo moet besteed worden in overeenstemming met de doelstelling. Een cruciaal kenmerk van Perdu is dat het merendeel van de organisatie wordt gedragen door vrijwilligers. Er is een directeur, een productieleider, een PR & communicatiemedewerker, een medewerker diversiteit & inclusie en een technicus in dienst van de instelling om ervoor te zorgen dat alles op rolletjes loopt, maar vrijwilligers geven grotendeels vorm aan de verschillende afdelingen, waaronder het maken van onze programmering en het runnen van onze boekwinkel.

 

Beloningsbeleid

De algemene bestuursleden van Perdu ontvangen geen andere beloning dan een onkostenvergoeding voor de werkzaamheden die zij in die hoedanigheid verrichten. De voorzitter van het bestuur van Perdu ontvangt een vrijwilligersvergoeding van 150 euro per maand voor de tien maanden waarin de bestuursvergaderingen van Perdu plaatsvinden. De overige bestuursleden en secretaris ontvangen een vergoeding van 50 euro per maand. Het beloningsbeleid van Perdu is erop gericht haar personeel te belonen volgens maatschappelijk aanvaardbare normen, in lijn met haar status als ANBI.