Boekpresentatie: Amplifying (Archival Textures)

Stichting Perdu - 2024_05_17_archival_linkedin
07 jun om 20:00 | deuren open: 19:30 | taal: Nederlands, Engels, Nederlandse gebarentaal
Boekpresentatie
Engelstalig
Gebarentaal
Nederlandse gebarentaal
Nederlandstalig
Perdu programma

Met: Anne Krul, Gloria Wekker, Jenny Mijnhijmer, Shira Wolfe, Setareh Noorani, Tabea Nixdorff, Tineke E. Jansen. Host: Anne Bosveld.

Voor slechthorende en doven is er gedurende de avond een een NGT gebarentolk aanwezig.

Deze avond viert het boek Amplifying, de eerste titel in de publicatiereeks Archival Textures. Auteurs, vertalers en redacteuren zullen fragmenten voorlezen en met elkaar in gesprek gaan over geschriften uit het verleden die onze huidige vocabulair in verzet en solidariteit kunnen voeden.

Amplifying brengt geschreven uitingen samen – gedichten, brieven, politieke pamfletten, essays – die het begin van het zwarte feminisme in Nederland weergeven. ‘Versterken’ betekent dat we bronnen en auteurs die vormend zijn voor ons denken en onze praktijken erkennen, steeds weer noemen en de circulatie ervan ondersteunen. Het betekent ook het doen van ‘extra moeite’ om stemmen te vinden die niet direct binnen bereik liggen omdat hun erkenning is aangetast door de structurele krachten van onderdrukking.

In het begin van de jaren 1980 werd in Nederland de politieke term “zwart” geïntroduceerd om allianties te smeden tussen vrouwen uit verschillende diasporagemeenschappen die in hun dagelijks leven met racisme werden geconfronteerd. Tot het archiefmateriaal in dit boek behoren het originele manuscript van het essay Survivors: Portrait of the Group Sister Outsider (1986), geschreven door Gloria Wekker in samenwerking met het zwarte lesbische literaire collectief Sister Outsider; de baanbrekende toespraak Statement of the Black Women’s Group (1983) van Julia da Lima; een contextualiserend interview met Tineke E. Jansen en Mo Salomon (1984); een uittreksels van de boekpresentatie van Philomena Essed’s Everyday Racism (1984); en ephemera van andere zwarte feministische groepen in Nederland, zoals Zwarte Vrouwen & Racisme, Flamboyant, Ashanti en Groep Zwarte Vrouwen Nijmegen.

Dit materiaal is onderzocht in de collectie van het Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging (IAV) bij Atria, Instituut voor Gendergelijkheid en Vrouwengeschiedenis in Amsterdam. Ze worden omlijst door een inleidend essay van Setareh Noorani en Tabea Nixdorff en een intergenerationeel rondetafelgesprek. Vertalingen in het Engels en Nederlands worden verzorgd door Jenny Mijnhijmer, Tirsa With, Canan Marasligil en Shira Wolfe.

Meer informatie over Archival Textures: http://archival-textures.com/about.

Mogelijk gemaakt door het Creative Industries Fund NL.