De Biografie in Psychoanalyse: Ida Simons. Pianiste, schrijfster, overlevende.

Stichting Perdu - Simons-ida
15 feb om 20:00 | Inloop vanaf 19:30. Kaarten: Regulier €12.50, Livestream €8. Taal: Nederlands.
Anders

De Stichting Breukvlakken, i.s.m. de Stichting Psychoanalyse en Cultuur, organiseert de derde avond in het nieuwe seizoen van de succesvolle reeks DE BIOGRAFIE IN PSYCHOANALYSE. Mieke Tillema zal spreken over haar biografie Ida Simons. Pianiste, schrijfster, overlevende (Cossee, 2021).

Ida Simons (1911-1960) is een vrijwel vergeten schrijfster. Maar door de heruitgave van haar briljante, licht cynische en semi-autobiografische roman De dwaze maagd (Cossee, 2014) en door de uitvoerig gedocumenteerde biografie van Mieke Tillema Ida Simons. Pianiste, schrijfster, overlevende (Cossee, 2021), werd ze weer geheel tot leven gewekt. En wat voor een leven. Als enig kind van haar Duitse vader Rosenheimer en haar Nederlands-Engelse moeder Vecht, die elkaar het leven zuur maakten in hun woonplaats Antwerpen, is pianospelen voor haar DE uitlaatklep. Ida gaat een (gelukkig) huwelijk aan met de ook Joodse Mr. David Simons in Scheveningen, en wordt een min of meer gevierde pianiste. Tot de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Het gezin Simons overleeft, maar vraag niet hoe. Deze ervaring verergert haar zwaarmoedigheid, die Ida zelf ‘een erfelijke belasting’ noemde. Haar literaire doorbraak beleeft ze met De dwaze maagd (1959), maar kort erop sterft ze, hoogstwaarschijnlijk zelf verkozen.

Psychiater/psychoanalytisch psychotherapeut Greet Kuipers geeft in het nagesprek haar visie. Moderator is Annelies van Hees.

Stichting Perdu - Simons-ida-biografie-cover-400x630