Poetry for Palestine

Stichting Perdu - Flag_of_palestine.svg
29 feb om 18:00 | Taal: Engels. Kaarten: €5.
Anders

De Palestijnse acteur Amir Abualrob en de Nederlands-Amerikaanse dichter Shira Wolfe houden een gezamenlijke poëzielezing in solidariteit met het volk van Palestina. Hun performance verweeft gedichten die ze schreven over Palestina, geïnspireerd door hun ervaringen in Palestina. Verder zal hun performance en het daaropvolgende gesprek hun relatie onderzoeken – die van een queer Palestijnse acteur die als vluchteling naar Ierland kwam, en een dichter met Joodse achtergrond, wiens kunstpraktijk haar naar Palestina bracht. De twee ontmoetten elkaar tijdens een samenwerking in The Freedom Theatre in Jenin, wat onlangs werd genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Amir en Shira treden op 29 februari 2024 op in Boekhandel Perdu, en op 25 februari 2024 bij 20voor20, een poëzie-evenement in Utrecht georganiseerd door schrijver en journalist Gidi Pols. Ook zullen ze met hun poëzievoordracht deelnemen aan het Soro-sorO paviljoen als onderdeel van de online kunstbiennale The Wrong Biennale. Daarnaast presenteren ze hun poëzie aan de workshopdeelnemers van het asielzoekerscentrum waar Shira poëzieworkshops geeft. Met hun optredens zullen ze fondsen werven om Palestijnen in Gaza en de Westelijke Jordaanoever te steunen.

Deze samenwerking is ondersteund door de Lutfia Rabbani Foundation, de stichting die Amir’s reis naar Nederland mogelijk heeft gemaakt door middel van een reisbeurs. 

Over de gastsprekers

Amir Abualrob (hen/hun) is een Palestijnse theatermaker, trainer en facilitator, gevestigd in Dublin. In 2017 voltooide hen een vierjarige theatertraining bij The Freedom Theatre (TFT) in Jenin, Palestina, met een focus op theater studies, acteren en cultureel verzet. Hen bleef daarna samenwerken met TFT als freelance acteur, en deed mee met verscheidene nationale en internationale tours. In 2019 was Amir trainer en administrator bij TFT School. Hun artistieke praktijk focust op het werken binnen kwetsbare gemeenschappen in Ierland, met behulp van bewegingstheater, storytelling en cultureel verzet, om mensen hulpmiddelen te bieden om zich te verzetten tegen onderdrukking. In 2020 ontving Amir de AIC bursary award for Collaborative Arts and Cultural Diversity. In juli 2021 werd hen uitgenodigd voor de kunstresidentie Hawk’s Well Theatre Sligo en het Cairde Sligo Arts Festival, als onderdeel van Time At The Well. Datzelfde jaar ontving hen de Arts Council of Ireland’s Theatre Project Award, en in 2023 werd aan hen de Arts Council of Ireland Arts Participation Project Award toegekend. 

Shira Wolfe (zij/haar) is een in Amsterdam gevestigde Nederlands-Amerikaanse schrijver en dichter met een theaterachtergrond. In 2015 acteerde ze in een toneelstuk in Jenin, tijdens een samenwerking tussen Transversal Theater Company en The Freedom Theatre. Een jaar later keerde ze terug naar Palestina om een film te maken, geïnspireerd door de dichter Mahmoud Darwish — haar afstudeerproject voor de MA in International Performance Research, dat ondersteund werd door de Lutfia Rabbani Foundation. Shira heeft met vluchtelingen in Belgrado gewerkt en werkt momenteel met asielzoekers in Nederland, via kunststichting De Vrolijkheid. Ze leidt kunst- en poëzieworkshops waarin de kracht van meertaligheid centraal staat. Sinds 2023 werkt Shira ook samen met The Mystifiers, een sociaal geëngageerd muziekcollectief in Amsterdam. Haar debuutbundel, een combinatie van poëzie en verhalen, verschijnt in januari 2025. 

Stichting Perdu - Amir abualrob
Amir Abualrob
Stichting Perdu - Shira wolfe
Shira Wolfe