Over Perdu’s Schrijfworkshops

Leren zit diep in het wezen van Stichting Perdu. Niet zoals in het onderwijs, waar het individu de kennis en vaardigheden leert waarmee het zichzelf kan disciplineren tot een lid van de samenleving. Bij Perdu is leren veel speculatiever, het gaat om het gezamenlijk onderzoeken van mogelijkheden van in de wereld zijn. Dat gebeurt veelal via de kunst (poëzie) en de (geestes)wetenschap (experiment).

Meedoen aan Perdu workshops betekent niet een traject aflopen, maar hopelijk wel dat je telkens kan overwegen om ergens in het programma in te stappen, wanneer je geïnteresseerd bent in het werk van een auteur waarover we een verdiepingsprogramma aanbieden, wanneer je een schrijfproject aan het opzetten bent waarover je regelmatig met anderen van gedachten wil wisselen of wanneer je op een speelse manier wil ontdekken wie je kan zijn als schrijver. Het betekent misschien ook wel dat je van rol kan veranderen, dus soms het leren van anderen begeleidt en soms zelf leert.

De Perdu schrijfworkshops zijn bedoeld voor ambitieuze auteurs die aan het begin van hun schrijverschap staan. Als deelnemer schrijf je proza, poëzie en essays, lees je elkaars werk en behandel je literaire teksten. De workshop is niet opgezet als een cursus: als deelnemer bepaal je gaandeweg samen wat je groep leest en aan werkt. Eigen inbreng bepaalt dus voor een groot gedeelte wat er wordt geleerd. Vaak zijn workshopdeelnemers uitgegroeid tot gepubliceerde schrijvers, zijn lid geworden van Perdu’s programmateam of hebben ze een fantastisch traject doorlopen in de literaire, artistieke en culturele sector.

 

[GESLOTEN] Seizoen 2023/4

In het nieuwe culturele seizoen wil Perdu graag opnieuw ambitieuze, beginnende schrijvers de kans geven om zich verder te ontwikkelen. Vanaf oktober is er een tweewekelijkse schrijfworkshop waarin aan in totaal 16 schrijvers, verdeeld in twee groepen, de mogelijkheid wordt geboden hun vaardigheden met andere beginnende auteurs te ontwikkelen.

De workshops vinden eens in de twee weken plaats. De bijeenkomsten bestaan meestal uit het bespreken van een lees- en een schrijfopdracht (het lezen en schrijven zelf vindt thuis plaats). Het leeswerk is divers en houdt verband met de schrijfopdrachten. Gedurende de workshop komt er steeds meer ruimte voor eigen inbreng van de deelnemers in de selectie van het leeswerk en de formulering van de opdrachten. Bij de feedback op de opdrachten zorgen de begeleiders ervoor dat er ruimte is voor verschillende invalshoeken en dat de deelnemers elkaars werk zowel kritisch als respectvol benaderen.

De workshop onder leiding van dichter en schrijver Hannah van Binsbergen begint op zaterdagochtend 7 oktober (10u-13u) en die onder leiding van schrijver, dichter, criticus en redacteur Jeroen van Rooij gaat woensdagavond 11 oktober (19:30u-22:30u) van start. Beide groepen vinden daarop tot eind juni 2024 eens in de twee weken plaats in de theaterzaal van Perdu. Voor iedere bijeenkomst geldt een lees- en schrijfopdracht.

Praktische hoofdzaken

Aanmelden voor deze workshop kan tot en met 9 september 2023 via perduschrijfworkshop@gmail.com.

Er is een selectie vooraf, op basis van een korte motivatiebrief (max. 1 A4) en enkele pagina’s recent werk die je in je mail meestuurt. Eind september krijg je een bericht of je bent uitgekozen. We kijken uit naar je aanmelding!

De voertaal van de schrijfworkshops is het Nederlands maar werk in het Engels wordt geaccepteerd mits je wel in het Nederlands feedback kunt geven op het werk van jouw mededeelnemers.

Prijzen:

Regulieren: €485 excl. 9% BTW

Studenten: €425 excl. 9% BTW

Deelnemers kunnen ervoor kiezen om tussen oktober en december 2023 in 3 termijnen te betalen.

Voor meer informatie neem contact met ons op op 020 627 62 95 of via perdu@perdu.nl.